Språkbruk

Den här veckan är målet att du ska lära dig att känna till och kunna resonera kring olika varianter i svenskan.

Du ska tillsammans med dina gruppkamrater förbereda en minipresentation om ett av ämnena dialekter, kvinnligt/manligt språk, svordomar och fult språk, slang eller maktspråk. För att samla information läser du i Portal samt i det material jag delar ut till gruppen.

  1. Läs/lyssna på gruppens avsnitt på s. 106 i Portal
  2. Besvara de frågor som finns till ert avsnitt. Skriv ner anteckningar. Detta gör ni tillsammans i gruppen.
  3. Dela upp övrigt material och bestäm vem som ska koncentrera sig på vilket avsnitt.
  4. Förbered er minipresentation
  5. Redovisning tisdag

Grupperna finns här

Fundera t.ex. på följande frågor:

Vad är en dialekt, hur många dialekter finns det i Sverige, är vissa dialekter finare än andra?

Hur bildas nya slangord, har man alltid talat slang, när slutar ett ord att vara slang och bli ett ”vanligt” ord, varifrån kommer slangorden?

Finns det skillnader mellan kvinnligt och manligt språk, vilka är de i så fall, är den ena sortens språk mer värt än den andra, är det likadant i andra språk?

Varför svär människor, vilken reaktion väcker det när man svär, vilken typ av ord är svordomar på svenska, hur är det i andra språk, vem svär mest?

Vad menas med maktspråk, är det bra att använda den sortens språk, varför talar man så, vilken påverkan har maktspråk på de som lyssnar, hur är det på andra språk?

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskanEleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Eleven kan föra utvecklade och underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskanEleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskanEleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang